Příběh vín se musí začít psát na vinici, proto jsme k výběru těch nejvhodnějších odrůd pro jednotlivé tratě přizvali Profesora Krause.  Ten při volbě zohlednil nejen druh půdy a polohu, ale i proudění vzduchu v různých vegetačních obdobích.  Vinice rostou v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře. Na třech kopcích rozdělených do sedmi viničních tratí s rozdílným podložím, kdy každá nabízí charakteristický výraz – terroir, má VILAVIN 18 vinic. Každodenní péče o keře, jejich stárnutí a čerpání živin z větších a větších hloubek dává osobitější hrozny. Na 27 hektarech pěstujeme celkem 8 odrůd: Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené.

Budova vinařství v duchu funkcionalismu dává smysl jedině s plně gravitačním zpracováním. Dochází tak k tradičnímu způsobu přemísťování suroviny mezi jednotlivými operacemi gravitací, ale přitom v moderním pojetí výroby – využíváme kriomaceraci, řízené kvašení i battonage. Šestipatrové gravitační vinařství je unikátní stavbou, kde forma následuje funkci, a tím zajišťuje zpracování zcela bez čerpadel.

Stavěli jsme novou budovu, proto jsme mohli do projektu začlenit ideální způsob samovolného pohybu hroznu, rmutu, moštu i vína. Využití gravitace, což je prastarý koncept, je stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií.

Vinařské vybavení, které je rozmístěno v šesti technologických patrech včetně podzemí, je navrženo tak, aby samotná gravitace – zdroj čisté energie – postačila k přepravě od bobule, přes rmut, prokvašený rmut, mošt, odkalený mošt, mladé víno, až k zralému hotovému vínu tím nejjemnějším přirozeným pohybem.  Minimální vzdálenosti mezi operacemi v jednotlivých patrech zajišťují efektivní stáčení s vyloučením nežádoucí oxidace. 

Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet rozpuštěný oxid uhličitý po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Využitím gravitace namísto čerpadel se uchová hodnota textury vína. Rozpuštěné plyny také pozitivně ovlivňují celkový profil. Chuť je svěžejší a živější.

Výše popsaný technologický proces výroby vína s využitím přírodní gravitační síly je názorně vyobrazen v zjednodušeném nákresu, kde je přehledně popsán celý ekosystém vinařství.

Co je u nás nového?

Zobrazit blog

Zlatá medaile z Paříže

Opět se potvrdilo, že náš Sauvignon Blanc 2019 je prostě jednička. Přihlásili jsme jej na prestižní mezinárodní soutěž v Paříži Vinalies Internationales 2021, jejíž hodnocení proběhlo 11. – 13. června …

Novosedelské sklepy open 2021

I letos se naše vinařství připojilo k novosedelským vinařům na akci Novosedelské sklepy open 2021, které se konají již tuto sobotu 19. 6. 2021 od 10 hod. Všechny milovníky vína …

Putování po táborských sklepech

V sobotu 19. 6. od 11 hod můžete naše vína VILAVIN degustovat na Táborském festivalu vína, kde proběhne letos již II. Putování po táborských sklepech, tentokrát na téma Ženy vinařky.