Příběh vín se musí začít psát na vinici, proto jsme k výběru těch nejvhodnějších odrůd pro jednotlivé tratě přizvali Profesora Krause.  Ten při volbě zohlednil nejen druh půdy a polohu, ale i proudění vzduchu v různých vegetačních obdobích.  Vinice rostou v oblasti nálezu podzemních termálních pramenů a unikátních slanisek, které jsou pozůstatkem dna vyschlého moře. Na třech kopcích rozdělených do sedmi viničních tratí s rozdílným podložím, kdy každá nabízí charakteristický výraz – terroir, má VILAVIN 18 vinic. Každodenní péče o keře, jejich stárnutí a čerpání živin z větších a větších hloubek dává osobitější hrozny. Na 27 hektarech pěstujeme celkem 8 odrůd: Chardonnay, Pálavu, Pinot Gris, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Zweigeltrebe, Gewurtztraminer a Veltlínské zelené.

Budova vinařství v duchu funkcionalismu dává smysl jedině s plně gravitačním zpracováním. Dochází tak k tradičnímu způsobu přemísťování suroviny mezi jednotlivými operacemi gravitací, ale přitom v moderním pojetí výroby – využíváme kriomaceraci, řízené kvašení i battonage. Šestipatrové gravitační vinařství je unikátní stavbou, kde forma následuje funkci, a tím zajišťuje zpracování zcela bez čerpadel.

Stavěli jsme novou budovu, proto jsme mohli do projektu začlenit ideální způsob samovolného pohybu hroznu, rmutu, moštu i vína. Využití gravitace, což je prastarý koncept, je stále vysoce relevantní pro prémiové vinařství a navíc přináší nezanedbatelnou úsporu energií.

Vinařské vybavení, které je rozmístěno v šesti technologických patrech včetně podzemí, je navrženo tak, aby samotná gravitace – zdroj čisté energie – postačila k přepravě od bobule, přes rmut, prokvašený rmut, mošt, odkalený mošt, mladé víno, až k zralému hotovému vínu tím nejjemnějším přirozeným pohybem.  Minimální vzdálenosti mezi operacemi v jednotlivých patrech zajišťují efektivní stáčení s vyloučením nežádoucí oxidace. 

Absence čerpání čerpadly a filtrace pomáhá zadržet rozpuštěný oxid uhličitý po fermentaci ve zrajícím víně, což celkově mění jeho chuťový profil k lepšímu. Využitím gravitace namísto čerpadel se uchová hodnota textury vína. Rozpuštěné plyny také pozitivně ovlivňují celkový profil. Chuť je svěžejší a živější.

Výše popsaný technologický proces výroby vína s využitím přírodní gravitační síly je názorně vyobrazen v zjednodušeném nákresu, kde je přehledně popsán celý ekosystém vinařství.

Co je u nás nového?

Zobrazit blog

Nominace VILAVINu na firemních oscarech

Gravitační koncept zpracování vína od bobule až po hotové zralé víno, přesně tak jak ve VILAVINu vína vznikají, zaujal natolik, že se Gravitační vinařství VILAVIN stalo jedním z nominovaných na …

Kalendář akcí s VILAVINEM

Nenechte si ujít podzimní vinařské akce, na kterých bude VILAVIN samozřejmě přítomen. Už teď se můžete těšit na ochutnávku vín ročníku 2019 a 2020, která byla zpracována pouze za využití …

Bronz z Londýna

Další soutěž, na kterou jsme náš už tolik úspěšný Sauvignon Blanc 2019 přihlásili, proběhla v červenci 2021 v Londýně. Jednalo se o světovou soutěž Decanter World Wine Award 2021. I …